Tűnemez porszűrő anyagok

Tűnemez alapanyag fajtákSzűrőzsákjaink, táskás porszűrő betéteink Lydall cégcsoport ipari textilíáiból készülnek, melyek európai alapanyagokból felhasználásával, angliai gyártóüzem állít elő.

Az egyes típusok különböző polimer alapú elemi szálakból készülnek nemezelési eljárással.

Alapanyag választás

Tűnemez anyagok megválasztása a szűrési követelmények, a közeg fizikai és kémai tulajdonságai figyelembe vételével történik.
Fontos szempont továbbá az elszívórendszer légteljesítmények számítása, a választott anyag légátresztő képessége és alkalmazott szűrőfelület arányának  megfelelősége.

Műszaki szempontból, alábbi fontos tényezőkkel kell számolni:

 • Hőmérséklet
 • Nedvesség
 • Kémiai tulajdonságok
 • Szemcseeloszlás
 • Szemcse anyagi minőség
 • Statikus elektromosság
 • Porleválasztó típus

Tűnemez alapanyag táblázat

Antisztatikus tűnemezAntisztatikus tűnemez

Számos ipari alkalmazásban, az elszívó rendszerekben jelentős a porrobbanás kockázata. Az éghető anyagok nagy mennyiségű levegővel keverve heves égésre képes keveréket alk otnak.

Egyik tényező lehet a szintetikus szűrőanyagok statikus feltöltődése, elektromos szikra keletkezése, különösen alacsony nedvességtartalmű közegben. Ennek kiküszöbölése céljából, vezetőképessé tett szűrőmédiát alkalmazunk, amely a képződő elektromos töltést, földelő csatlak ozási ponton keresztül levezeti.
A gyártás során a tűnemez anyagba vezetőképes szálak vagy rozsdamentes acélszálból szőtt szövet kerül, az elektromos kapcsolat biztosítása érdekében.

Antisztatikus szűrőzsákjainkhoz akreditált laboratórium által kiadott, szisztalikus bizonyítványt biztosítunk.

Vegyi kezelés

A szűrőanyagok polimer és anyagszerkezetből eredően szűréstechnikai szempontból kedvezőtlen tuladonságokkal is bír. Egyes felhasználási területeken szükséges ezek kompenzálása, a szűrőbetét élettartam meghosszabítása céljából. Ez legtöbbször vegyszeres impregnálással érhető el. Az alábbi típusú kezelésekkel ellátott médiát ajánljuk, a szűrőzsák csereciklusok növlelése érdekében.

Antisztatikus szűrőzsákjainkhoz akreditált laboratórium által kiadott, szisztalikus bizonyítványt biztosítunk.

SUP AWEB FR- a szűrőmédia égését gátolja
SUP AWEB LR- olaj és víz lepergető kezelés
SUP AWEB UCF- tapadó porok leválását segíti
SUP AWEB CR – vegyi károsító hatások kiküszöbölése

Laminált tűnemez

Laminált tűnemezekA szűrési folyamat során a média és a por első találkozási pontja a szűrőanyag felszíne. A szűrési tulajdonságokat jelentősen, ha laminált réteggel ellátott tűnemez anyagot használunk.

Alábbi típusú bevonattal ellátott szűrőanyagokat ajánljuk:

 1. Lustreweb
  Teflon
  anyagból készült membránréteg, szűrési finomság növelése, alacsony emisszió érdekében. Környezet és egészségvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű!
 2. Sparkblocker
  Grafit vagy kevlár
  alapú bevonat, mely meggátolja a szikrák károsító hatását, a szűrőanyag kiégését. Köszörülés során alkalmazott elszívoknál van szerepe
 3. Microweb II
  Sima felületű, térbeli membrán szerkezet a tűnemezre laminálva. Ha a fűtött üzemi térből elszívott levegőt szűrést k övetően visszatáplálják, az egészségügyi határértékek betartása elengedhetetlen. Az akril bevonat lehetővé teszi , hogy a szűrés megfeleljen BIA ‘M’ besorolásnak DIN EN 60335-2-69 szabvány szerint.
 4. Techron
  Membránfelület
  kiküszöböli a vegyi károsító hatásokat, higroszkópos, ragadós porok leválását segíti a szűrőfelületről. Jelentősen növeli a szűrőzsák élettartamát.